Historie

Moeder en dochter,  Marian Scheer-Verdegaal en Katja Toet-Scheer, beide woonachtig op het perceel, zult u treffen als gastvrouwen voor uw verblijf bij Bed & Breakfast ‘Pax Tibi’. Het ontstaan van Bed & Breakfast ‘Pax Tibi’ en een stukje geschiedenis over de boerderij, kunt u hieronder lezen.

2012-2013
Het oude zomerhuis dat omstreeks 1872 gebouwd moet zijn, wordt herbouwd naar een oude foto. De afgeknotte halsgevel wordt in oorspronkelijk staat terug gebracht, maar het huis is volgens moderne duurzame technieken gebouwd. Marian en haar man gaan hier vanaf begin 2013 wonen.

2012-heden
Nadat Marian Scheer-Verdegaal negen jaar, met veel plezier, vele gasten heeft ontvangen, wil ze het iets rustiger aan gaan doen en heeft daarom gevraagd of haar dochter (Katja Toet-Scheer), Bed & Breakfast ‘Pax Tibi’in de toekomst wil overnemen. Om die reden is Katja begin 2012 met haar gezin verhuisd naar de boerderij en is zij mede-eigenaar geworden van de Bed & Breakfast.

2003-2012
Op 1 juli 2003 startte Marian Scheer-Verdegaal met Bed & Breakfast ‘Pax Tibi’, gelijknamig aan de boerderij. De drie kinderen waren het huis uit en het werd stil rondom de boerderij. Om te bekijken of er vraag zou zijn naar een Bed & Breakfast zijn in het vroege begin eerst de oude slaapkamers van de kinderen verhuurd. Niet veel later worden in de voormalige varkensstal op het erf, zes comfortabele, luxe kamers gerealiseerd met allemaal een eigen luxe badkamer. In de oude koeienstal wordt iedere morgen in huiselijke sfeer het ontbijt geserveerd.

1988-heden
In 1988 kwam de boerderij in het bezit van de familie Scheer. De bijbehorende grond ging toen naar een nieuw boomkwekerijgebied. De familie Scheer restaureerde de boerderij die vanaf dat moment niet meer gebruikt wordt als actieve boerderij, maar herbergt wel een aantal hobbydieren, zoals schapen, geiten, konijnen, duiven, kippen en Cobus het varken.

1937
In het geboortejaar van Koning Beatrix werden de drie grote beukenbomen in de voortuin geplant.

1923-1988
In 1923 is de boerderij aangekocht door Koen van Zoest. Er hoorde 12 hectare grond bij waar hij koeien, varkens en schapen hield.  Achter de boerderij staat een bakstenen schuur met een zadeldak van gesmoorde muldenpannen die dateert uit 1927, waar varkens werden gehouden. Daarna boerden er tot 1987 nog twee generaties van Zoest op de boerderij.

1872
Midden in het Groene Hart, in het Zuid-Hollandse dorp Reeuwijk, ligt de door water omringde boerderij ‘Pax Tibi’ wat ‘Vrede zij met U’ betekent. Deze stijlvolle woonboerderij is gebouwd in 1872, waarschijnlijk in opdracht van de familie Donk. De eerste steen werd gelegd door de 11-jarige Mya van Donk op 8 maart van dat jaar. Tijdens latere verbouwingen kwam er een plankje tevoorschijn met daarop geschreven: “Dit huis is afgetimmerd door L.Zaal in 1873”. Een groet uit de 18e eeuw!